Kelemen Éva a BME ma már nemzetközileg ismert Tolmács- és Fordítóképző Központjának (BME-TFK) egyik alapítója és hosszú ideig vezetője volt. Az általa képviselt nyitott szellemiség, szakmai alázat, tolerencia és az oktatásba vetett hitt a mai napig meghatározó értékei a TFK-nak. A 2015-ben alapított Kelemen Éva Alapítvány Éva eszmei hagyatékát kívánja tovább vinni.

Kelemen Éva a francia kultúra szerelmese és magyarországi „nagykövete” volt. 1975-ben végzett az ELTE francia-orosz szakán és 1976-tól már a Budapesti Műszaki Egyetemen, az akkori Nyelvi Intézetben kezdte meg nyelvtanári munkáját. A nyelvoktatáson túl komoly szerepet vállalt a Francia Mérnökképző Tagozat (Filière), valamint a BME Nyelvvizsgaközpont munkájában. 1990 és 2007 között a Nyelvi Intézet, majd jogutódja, az Idegen Nyelvi Központ igazgatóhelyettesi feladatai mellett az Újlatin Nyelvi Csoport vezetőjeként mindig is komoly kihívásnak és küldetésnek tekintette az újlatin kultúrkör és ezen belül hangsúlyosan a francia nyelv népszerűsítését.  A Francia Köztársaság a francia nyelv és kultúra terjesztése érdekében tett erőfeszítései elismeréseképpen 1999-ben a Francia Köztársaság Akadémiai Pálma Rend lovagi fokozatát, majd 2009-ben a Francia Köztársaság Akadémiai Pálma Rend tiszti fokozatát adományozta neki.

Kelemen Éva nemzetközi ismertsége és elismertsége a tolmácsképzésben vitathatatlan. Ő hívta fel a figyelmet hazánkban elsőként a hatósági tolmácsolás fontosságára, melynek nyomán a TFK lépéseket tett a tolmácsolás e speciális műfajának hazai megismertetése érdekében.

A Kelemen Éva Alapítványt Éva hozzátartozói és a BME Idegen Nyelvi Központ Tolmács- és Fordítóképző Központjának munkatársai alapították.